Maslinovo ulje za kosu

maslinovo ulje kosa
dalmat food, sticker
Maslinovo ulje odavno je prepoznato kao tekuće zlato. Osim što oplemenjuje gurmanske delicije i pozitivno djeluje na zdravlje, velika je primjena maslinovog ulja i u kozmetici. Mnoge su teme potaknute oko djelovanja maslinovog ulja na obnovu i rast kose a mi vam donosimo nekoliko prirodnih maski za kosu koje djeluju.

Maslinovo ulje za kosu

Kasna jesen i zima vrijeme je  kada naša kosa pojačano ispada. Mnogi od nas primjećuju veći gubitak kose prilikom češljanja i pranja, što nerijetko izaziva zabrinutost. U većini slučajeva, nema razloga za brigu, jer poznato je kako je gubitak do 100 vlasi dnevno uobičajen te se smatra normalnim.

Ipak, uslijed procesa kroz koje naš organizam prolazi, mogu se dogoditi i opadanja kose koja nas brinu te nas potiču u traženju različitih rješenja. Primjerice, kupovinom farmaceutskih i kozmetičkih pripravaka ili pripremom kućnih recepata za maske i kure koje potiču obnovu, rast i jačanje kose. Saznajte kako maslinovo ulje djeluje na našu kosu i može li nam pomoći u borbi protiv opadanja kose.

maslinovo ulje za kosu

Kako koristiti maslinovo ulje za kosu?

Odgovor na ovo pitanje zapravo je jednostavan, no ipak, važno je upoznati potpuno djelovanje maslinovog ulja na našu kosu, kožu tjemena, ali i probleme kod k ojih nam ono može pomoći.

Sezonska opadanja kose uobičajena su pojava i smatra se kako kosa pojačano opada u proljeće i jesen. Postoje neki faktori koji izazivaju povećano opadanje kosu poput : loše kvalitete sna, nedovoljan unos vode, disbalans nutrijenata, disbalans hormona, neka oboljenja i poremećaji, stres, posljedice zaraze, ali i promjene organizma.

Ponekad se može dogoditi da se naša kosa promijeni, primjerice, za vrijeme puberteta i trudnoće mogu se dogoditi potpune promjene kose poput promjena u gustoći, strukturi i kvaliteti vlasi. Neke žene čak iskuse i promjene poput potpunog ravnanja prethodno kovrčave kose i obrnuto.

Za zdravu kosu podjednako je važna njega iznutra i izvana. Za obnovu kose popularni su dodaci prehrani s vitaminima iz B skupine, kao i oni dodaci na bazi kolagena. Naime, nakon dvadesete godine gubimo minimalno 1% kolagena godišnje. Kolagen je protein koji je iznimno važan za naš organizam, a posebno se, i često, naglašava njegov utjecaj na rast i kvalitetu kose. 

Maslinovo ulje za kosu blagodat je na koju mi, zahvaljujući regiji poput Dalmacije, računamo. Maslinovo ulje dio je gotovo svake smočnice i koristi se na bezbroj načina. Sigurno ste, barem jednom, čuli od svojih baka o divnom utjecaju koje maslinovo ulje za kosu kao maska ili kura imaju na njegu i sjaj kose. Jednostavnim internet pretraživanjem gotovo ćete neizbježno pronaći recepte za masku za kosu od jaja i maslinovog ulja. Iz tog razloga, mi ćemo predstaviti dvije naše omiljene maske za kosu od maslinovog.

maslinovo ulje za kosu

Maslinovo ulje za kosu kao zaštita od sunca

Sigurno znate da je maslinovo ulje bogato esencijalnim kiselinama (omega masne kiseline) i vitaminom E. Osim toga maslinovo ulje bogato je i polifenolima, ali danas ćemo vas pobliže upoznati s vitaminom E. Naime, vitamin E u našoj koži djeluje kao antioksidans. U tom slučaju sprječava nastanak slobodnih radikala, bori se protiv oksidativnog stresa, smanjuje oštećenja u tkivima i tako, posljedično, uporabom na kosi, pomaže u zaštiti od štetnih sunčevih zračenja.

Vitamin E povećava hidrataciju kože, djeluje sinergijski s vitaminima C i A. Vitamin E iz maslinovog ulja njeguje kožu tjemena i utječe na balans vlažnosti. Važno je obratiti pažnju koje maslinovo ulje za kosu koristimo, jer nije svako jednako. Najbolja opcija je koristiti djevičanska, organska maslinova ulja provjerenih proizvođača. Također, korištenjem takvog maslinovog ulja pozitivno se utječe i na male proizvođače, pa osim za kosu, činimo dobro i za naše domaće proizvođače maslinovog ulja.

Projekt kao što je Dalmat Food promiče autohtone, domaće proizvode i u svojim paketima nudi najkvalitetnije maslinovo ulje.

maslinovo ulje za kosu

Maske za kosu od maslinovog ulja

Maske od od maslinovog ulja pomažu balansiranju kože tjemena i tako utječu na česte probleme. Pozitivni učinak na hidrataciju i vitaminska bomba pomažu zdravlju tjemena, a samo iz zdravog i njegovanog tjemena može rasti čvrsta i kvalitetna kosa. Naša kosa oštećuje se svim procesima poput pranja, sušenja, češljanja, stiliziranja i slično. Iz tog razloga, povremeno je poželjno priuštiti njegujuću masku ili tretman koji će doprinijeti njenom zdravlju, ali i izgledu.

Maske za kosu koje u sebi sadrže maslinovo ulje tako mogu pomoći u borbi protiv peruti, poboljšati stanje suhe i oštećene kose, ali pospješiti i njezin rast. Naša 2 omiljena recepta rezultat su iskustva i koriste maske od maslinovog ulja za poticanje rasta i obnove kose. Maske možete ostaviti i preko noći i mi smo tada primijetili najveće učinke. Važno je napomenuti kako je za puno djelovanje ovih maski potrebno strpljenje i upornost. Naša preporuka je da ih koristite 3 mjeseca, jedan put tjedno prije pranja.

Maska za rast kose s maslinovim uljem i kvascem

Na komad kvasca (svježi ili suhi) stavite žličicu meda. Ostavite da kratko odstoji na toplom i tamnom mjestu, dok se kvasac ne aktivira. Potom dodajte žličicu maslinovog ulja te ravnomjerno nanesite na tjeme. Preporučuje se da nakon nanošenja maske, kosu omotate toplim ručnikom. Ostavite da djeluje minimalno sat vremena, a poželjno je masku držati što dulje na kosi.

maska za kosu od maslinovog ulja

Maska za rast kose s maslinovim uljem

Naša omiljena maska je ipak ona u kojoj je maslinovo ulje odstoji na kosi preko noći. U bočicu ili posudu dodajte maslinovog ulje kao bazni sastojak i ricinusovo ulje u omjeru 4:1. Dodajte 1 do 3 kapi eteričnog ulja čajevca i 3-5 kapi eteričnog ulja ružmarina. Promiješajte i ravnomjerno nanesite na tjeme. Preostalu smjesu nanesite na dužinu kose te umasirajte prstima. Masažom tjemena dodatno potičete cirkulaciju.

Ova maska potiče rast kose zbog kombinacije ulja. Eterična ulja čajevca i ružmarina pomažu aktivirati cirkulaciju tjemena, uklanjaju štetne bakterije i pozitivno utječu na perut i suhoću tjemena. Ova maska također je dobra i za sve one koji imaju problema s masnim vlasištem, pa je zapravo univerzalno rješenje za brojne probleme s vlasištem i kosom. Ovu masku najbolje je ostaviti da djeluje preko noći, a minimalno je držite 2 sata na kosi. Budite oprezni prilikom spavanja i omotajte kosu čistim ručnikom kako ne biste umrljali posteljinu. Prilikom pranja kose, šampon temeljito umasirajte u vlasište kako bi otklonili masni film od ulja. 

Postoji mnoštvo maski za kosu koje sadrže maslinovo ulje kao jedan od ključnih sastojaka. Ove dvije su naše omiljene zbog jednostavnosti pripreme, ali i pozitivnog osobnog iskustva. Ne zaboravite da svakome odgovara nešto drugo i tek ćete isprobavanjem doći do najboljeg rješenja za sebe. Pripazite na to da koristite kvalitetno maslinovo ulje kako bi učinak na vašu kosu ( a i jela koja pripremate ) bio maksimalan.

dalmat food, čuvanje maslinovog ulja

Čuvanje maslinovog ulja

Maslinovo ulje je izuzetno ljekovita ali i brzo kvarljiva namirnica. Kako bi ovo ulje što duže zadržalo svoja ljekovita svojstva jako je bitno držati se osnovnih pravila adekvatnog čuvanja i skladištenja.