Čuvanje maslinovog ulja

dalmat food, čuvanje maslinovog ulja
dalmat food, sticker
Maslinovo ulje je izuzetno ljekovita ali i brzo kvarljiva namirnica. Kako bi ovo ulje što duže zadržalo svoja ljekovita svojstva jako je bitno držati se osnovnih pravila adekvatnog čuvanja i skladištenja.

Čuvanje maslinovog ulja

Mnogi konzumenti ove dragocjene namirnice se često pitaju kako pravilno čuvati i skladištiti  kvalitetno maslinovo ulje da bi ono što duže ostalo svježe i nutritivno bogato. Pravilnim čuvanjem i skladištenjem maslinovog ulja u njemu se zadržavaju visoko vrijedne karakteristike kao i specfičan miris te okus ovog ulja. 

Naime, jako je bitno držati se osnovnih pravila čuvanja maslinovog ulja kako bi maslinovo ulje zadržalo svoja ljekovita svojstva. Najveći neprijatelj pravilnog čuvanja ove dragocjene kapljice su toplina, hladnoća, zrak, svjetlo i vlaga. 

Važnost i načini čuvanja maslinovog ulja

Pravilna pohrana je najbolji način da sačuvate sve blagodati koje pruža ova namirnica jer je maslinovo ulje, za razliku od nekih drugih ulja, kvarljiva i jako osjetljiva namirnica.

Nakon prerade, maslinovo ulje treba čuvati u prostorijama, koje nemaju nagle promjene temperatura, već su stalne i kreću se od 15 – 18 ˚C. Povećanjem temperature od 10 º C, u odnosu na sobnu temperaturu, dolazi do udvostručavanja brzine oksidacijskih reakcija, a posljedica je puno brže starenje ulja. 

Ukoliko niste proizvođač i kupujete maslinovo ulje u pakiranjima, jako je važno da ih pravilno pospremite nakon kupovine. Naša preporuka je da maslinovo ulje kupujete i čuvate u tamnim staklenim bocama. Naime, takvim načinom maslinovo ulje štitimo od vlage, zraka i mirisa, odnosno svih faktora koji mogu negativno utjecati na njegova svojstva. Boce s uljem pospremite u prozračnu prostoriju gdje ne dopire sunčeva svjetlost, a idealna temperatura bi trebala biti između 14 ˚C  i 18 ˚C.

maslinovo ulje

Maslinovo ulje vrlo lako upija mirise, stoga iz prostorije u kojoj se čuva ulje treba ukloniti sve predmete koji ispuštaju jak miris, primjerice bačve s vinom. Također, nije poželjno u prostoriji držati kapulu, kupus i drugo povrće iz zimnice koje ima intenzivan miris i kojeg ulje može lako poprimiti.

Prostorija u kojoj čuvate maslinovo ulje trebala bi uvijek biti čista i prozračna, a važno je i pripaziti da u prostoriju ne ulazi direktna sunčeva svjetlost. Bržem kvarenju maslinovog ulja može pridonijeti i vlaga u prostoriji, kao i prisutnost plijesni.

Datum isteka označen na etiketi se obično odnosi na zatvoreni proizvod i taj vremenski period ne smije biti dulji od dvije godine. Nakon otvaranja boce, rok isteka se značajno smanjuje i iznosi samo 3 do 4 tjedna, a nakon isteka tog vremena maslinovo ulje gubi svoja nutritivna svojstva ali ne postaje štetno ili opasno za ljudsko zdravlje.

Maslinovo ulje u inox bačvama

Nakon mjesec dana od prerade maslina vrši se odvajanje bistrog ulja od mutnog, s tim da se bistro ulje odlaže u posude od stakla ili inoxa, a talog se pretače u drugu posudu u kojoj nastaje daljnje bistrenje ulja te se ono pretače ponovno nakon dvadesetak dana i tako se postupak ponavlja sve dok se ne dobije sasvim bistro maslinovo ulje.

Kada smo dobili konačan proizvod, bistro maslinovo ulje je potrebno pretočiti u inox spremnike te poklopce dobro pričvrstiti s prianjajućom plastičnom folijom tako da ulje nema nikakav kontakt sa zrakom.

maslinovo ulje u inox bačvama

Inox spremnici se trebaju čuvati u visoko kontroliranim uvjetima, odnosno pod pritiskom inertnog plina (dušika ili argona) za ispunjavanje slobodnog prostora iznad ulja, te na temperaturi od 16 do 18 stupnjeva Celzijevih. Na ovaj način maslinovo ulje ostaje vrhunske kakvoće dulje vrijeme.

Maslinovo ulje u bocama

Maslinovo ulje se najčešće pakira u staklene tamne boce koje bolje štite od negativnog djelovanja sunčeve svjetlosti. S obzirom na to da potrošači vole vidjeti boju maslinovog ulja, mnogi proizvođači se odlučuju na pakiranje maslinovog ulja u transparentne boce. Naime, prema istraživanjima provedenim u Italiji, najčešće korištene boce za čuvanje maslinovog ulja su od 0,75L i 0,5 L, a nakon toga slijede boce od 0,1L.

maslinovo ulje u bocama

Posljednjih godina, maslinovo ulje niže kvalitete se često pakira u plastične boce zbog njene lagane težine, jednostavne upotrebe i niske cijene. Iako, plastika ima negativno svojstvo da na sebe veže dio tvari koje su odgovorna za mirisna svojstva maslinovog ulja. Dokazano je da ovo svojstvo može dovesti do promjene senzorskih svojstava maslinovog ulja, te da ulja koja su skladištena u takvoj ambalaži gube svoju kvalitetu nakon tri mjeseca.

Kristalizacija

Neželjena pojava do koje dolazi ako maslinovo ulje čuvate više dana na temperaturi ispod 10 stupnjeva Celzijevih se naziva kristalizacija. Naime, do ove pojave dolazi zato što u kristalima koji se formiraju zaostaju polifenoli, a oni su glavni antioksidansi u maslinovom ulju.

Kod neizbistrenih ulja kristalizacija se odvija brže, a ovom pojavom ulje u krutom stanju postaje porozno, što olakšava prodiranje kisika u ulje.

Smrzavanje

Prilikom skladištenja maslinovog ulja na temperaturama nižim od 4 C, čak i tijekom kraćeg razdoblja može doći do smrzavanja. Kao posljedica ove neželjene pojave, maslinovo ulje doživljava određenu degradaciju u kvalitativnom pogledu, odnosno gubi svoje arome

Isto kao i kristalizacija, ova pojava je neželjena jer maslinovo ulje na ovaj način značajno gubi na svojoj kvaliteti.

Posljedice loše njege i čuvanja maslinovog ulja

Često na tržnicama od prodavača možemo čuti da je skrućivanje maslinovog ulja dokaz njegove kvalitete, ali to nije istina. Naime, istina je jedino to da maslinovo ulje ne smije mijenjati svoja agregatna stanja jer time brže dolazi do kvarenja.

Pogrešnim čuvanjem i skladištenjem maslinovog ulja riskiramo da ova dragocjena masnoća izgubi nutritivna svojstva i blagodati za organizam. Pratite naše savjete o čuvanju maslinovog ulja i uživajte u kvaliteti ove kapljice zlata.

dalmat food, čuvanje maslinovog ulja

Čuvanje maslinovog ulja

Maslinovo ulje je izuzetno ljekovita ali i brzo kvarljiva namirnica. Kako bi ovo ulje što duže zadržalo svoja ljekovita svojstva jako je bitno držati se osnovnih pravila adekvatnog čuvanja i skladištenja.