Što znači djevičansko maslinovo ulje?

dalmat food, djevičansko maslinovo ulje
dalmat food, sticker
Djevičansko maslinovo ulje je osnova mediteranske prehrane koja se smatra jednom od najzdravijih u svijetu.

Što znači djevičansko maslinovo ulje?

Jedna od najpoznatijih i najzdravijih masnoća koja postoji je djevičansko maslinovo ulje.

Djevičansko maslinovo ulje znači da čovjek nije djelovao na njega ni otapalom ni temperaturom, već ga je izvukao iz ploda mehaničkim postupcima.  Kada govorimo o ovom ulju, svima nam je već poznata blagotvornost za zdravlje i visoka nutritivna vrijednost ove zlatne kapljice. 

Laički rečeno, djevičansko ulje je jedno od rijetkih ulja u ljudskoj prehrani koje se dobiva jednostavnim cijeđenjem – poput voćnog soka, a upravo takvom proizvodnjom se čuvaju svi vrijedni sastojci u prirodnom obliku. Stoga nije ni čudo što se djevičansko maslinovo ulje smatra nezamjenjivom namirnicom s jako dugim popisom ljekovitih svojstava.

Razlika djevičanskog i ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Za proizvodnju ekstra djevičanskog i djevičanskog maslinovog ulja i djevičanskog ulja koriste se masline koje se podvrgavaju mehaničkim postupcima bez dodataka kemijskih i biokemijskih sredstava. Iako se ove obje vrste maslinovog ulja proizvode na potpuno isti način, postoje razlike u kvaliteti i količini ljekoviti svojstava.

Naime, ta razlika ne dolazi od sorte masline već od razine slobodne oleinske kiseline u ulju. Upravo ta kiselina čisti krv i pomaže pri snižavanju visokog krvnog tlaka te podiže razinu dobrog kolesterola. Količina slobodnih masnih kiselina, odnosno oleinske kiseline je znatno veća u ekstra djevičanskom maslinovom ulju nego u djevičanskom i pravo to je glavna razlika ova dva ulja.

Masne kiseline

Ekstra djevičansko maslinovo ulje treba zadovoljiti stroge kriterije te ne smije sadržavati više od 0.8 grama slobodnih masnih kiselina, odnosno oleinske kiseline na 100 grama ulja. Veća količina slobodnih masnih kiselina od navedenih može potaknuti promjene koje se očituju pogoršanim karakteristikama ulja. 

S druge strane, djevičansko maslinovo ulje je također dobiveno mehaničkim postupkom ali  sadrži najviše 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda.

djevičansko maslinovo ulje

Miris i okus

Djevičansko i ekstra djevičansko ulje se također razlikuju i po mirisu, boji te okusu. Za razliku od djevičanskog, kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje treba imati izražen okus i miris svježine.

Napravite mali test za provjeru kvalitete ulja kod kuće. Uzmite malu šalicu i u nju ulijte ulja dovoljno za jedan gutljaj, pomirišite ga, uzmite gutljaj i jezikom promiješajte po usnoj šupljini. Trebalo bi mirisati po zdravom i svježem plodu masline, a ovisno o sorti bi trebao imati voćni, cvjetni ili travnati miris te blagu gorčinu na jeziku.

Kako se radi djevičansko maslinovo ulje?

Djevičansko maslinovo ulje se dobiva nakon prvog tiještenja ploda masline. U ovo ulje se ne smiju dodavati nikakve arome, primjerice ulje s dodatkom aromatičnog bilja se više ne smije nazivati djevičanskim. Ovakvo ulje je dobiveno strogo mehaničkim procesima, a to znači da se radi o potpuno prirodnom proizvodu te da nema nikakvog biokemijskog i kemijskog djelovanja. 

Berba se vrši u određenom trenutku zriobe i upravo je to glavni čimbenik proizvodnje ove zlatne kapljice visoke kvalitete.

berba maslinovog ulja

Nakon berbe maslina, jako je važan  transport kojeg je bitno obaviti unutar 24 sata kako se plodovi ne bi oštetili i počeli kvariti.

Nakon berbe, proizvodnja ulja započinje čišćenjem i pranjem plodova masline od lišća i nečistoća te nakon toga slijedi gnječenje ploda gdje se oslobađaju kapljice ulja, a plod se usitnjava. Nakon toga dolazi do tiještenja gdje se ulje potpuno cijedi, a upravo ovakvim hladnim prešanjem se čuva kvaliteta, osebujan miris i okus ulja.

Dobrobit djevičanskog maslinovog ulja za zdravlje

Ljekovita svojstva i dobrobit djevičanskog maslinovog ulja za zdravlje je poznato još od davnina, a do danas je njegova popularnost toliko velika da je ono postalo neizostavan dio zdrave kuhinje i kozmetičke industrije.

Djevičansko maslinovo ulje sadrži većinu svoje masnoće u obliku oleinske kiseline koja je zadužena za balans LDL i HDL kolesterola. Naime, upravo je disbalans kolesterola odgovoran za pojavu ateroskleroze, srčanožilnih bolesti i moždanog udara. Također, veliki broj studija je pokazao da djevičansko maslinovo ulje i njegova oleinska kiselina mogu biti važni čimbenici za snižavanje krvnog tlaka.

maslinovo ulje zdravlje

Osim toga, djevičansko maslinovo ulje ima blagotvorne djelovanje na pravilan rad probavnog sustava zbog enzima koje sadrži. Osim općenitog djelovanja na probavni sustav, ovo ulje pozitivno djeluje na probleme sa žgaravicom, čirevima i opstipacijom. Isto tako, polifenoli u ulju imaju sposobnost suzbijanja i usporavanje rasta nepoželjnih bakterija te bakterija odgovornih za infekciju probavnog trakta. 

Isprobajte ovu ljekovitu kuru od maslinovog ulja tako što ćete svaki dan natašte piti žlicu maslinovog ulja razrijeđenu s malo limunova soka. Rezultat će vas oduševiti!

Zašto odabrati djevičansko maslinovo ulje?

Djevičansko maslinovo ulje je osnova mediteranske prehrane koja se smatra jednom od najzdravijih u svijetu. Osim što svim jelima daje jedinstven okus, ovo jedinstveno ulje ga i nutritivno obogaćuje. Bilo da vam je na prvom mjestu gastronomski doživljaj ove namirnice ili njegove prednosti za zdravlje uvijek biste trebali birati djevičanska ulje prije od maslinovih ulja niže kvalitete. 

Obična i manje kvalitetna maslinova ulja su sastavljena od rafiniranih maslinovih ulja koja nemaju bogata nutritivna svojstva i blagodati za organizam. Procesom pročišćavanja kojim se dobivaju ovakva ulja se osim neželjenih dijelova, uklanjaju i drugi vrijedni sastojci. Osim toga, rafinirana maslinova ulja su gotovo bez boje, te bez jedinstvenog mirisa i okusa koje ima djevičansko maslinovo ulje.

dalmat food, čuvanje maslinovog ulja

Čuvanje maslinovog ulja

Maslinovo ulje je izuzetno ljekovita ali i brzo kvarljiva namirnica. Kako bi ovo ulje što duže zadržalo svoja ljekovita svojstva jako je bitno držati se osnovnih pravila adekvatnog čuvanja i skladištenja.