Kako maslinovo ulje pomaže našoj koži?

maslinovo ulje koža
dalmat food, sticker
Maslinovo ulje je, osim eliksira zdravlja, od davnina je poznato i kao neizostavni dodatak u njezi kože. Maslinovo ulje se može koristiti za razne svrhe kao što su njega kože nakon sunčanja za zdrav i preplanuli ten, pomoć kod opekotina ili kao prirodni saveznik kod njege i hidratacije kože.

Kako maslinovo ulje pomaže našoj koži?

Maslinovo ulje poznato je kao eliksir ljepote i od davnina se koristi kao neizostavni dodatak u kozmetičkoj rutini. Mediteranska put ono je što mnogi priželjkuju, a nije tajna kako je upravo maslinovo ulje sastojak koji upotpunjuje mnoge beauty rutine. Otkrijte kako maslinovo ulje može doprinijeti njezi kože i očuvanju prekrasnog tena.

Maslinovo ulje mnogima je jedna od prvih asocijacija kada se spomene Dalmacija. Ovo ulje predstavlja puno više od dodatka za pripremu hrane i gotovo je bezbroj načina i metoda njegove upotrebe. Dalmacija je, zbog svoje klime i tla, idealno podneblje za uzgoj maslina, a nutritivnu vrijednost ovog ulja ne smijemo zanemariti. Djevičansko maslinovo ulje je eliksir i uvijek tražen proizvod.

Upravo zbog svojih mnogobrojnih posebnosti, ali i prepoznatljivosti kao jednog od simbola Dalmacije, vrhunsko maslinovo ulje dio je Dalmat Food paketa. Dalmat Food je projekt koji aktivira svih 5 osjetila i podsjeća vas na Dalmaciju gdje god se nalazite. 

Maslinovo ulje, osim moćnog saveznika u prehrani, predstavlja i eliksir ljepote i od davnina se koristi kao sastojak za njegu kože. Otkrijte tajnu ljepote dalmatinaca i saznajte kako im maslinovo ulje pomaže u njezi kože.

maslinovo ulje za kožu

Njega suhe kože

Maslinovo ulje za kožu, a posebice kožu lica koristi se kao sredstvo za čišćenje, ali i njegu.

Bura, vjetar, sunce i sol sastavni su dio svakodnevnog života u Dalmaciji. Kada tome pridodamo češći boravak u zatvorenim i grijanim prostorima, stres i onečišćenje zraka, s kojim smo svakodnevno u dodiru, rezultat je umorna i dehidrirana koža.

Naravno, svaka koža je jedinstvena i naša koža je živi organ koji se mijenja kroz godine. Ono što znamo jest da postoji više tipova, ali i stanja kože. Suha koža je jedinstven tip kože, ali češće se zapravo radi o dehidriranoj koži. Dehidrirana koža je ona koja je beživotna, umorna, često prošarana površinskim linijama.

Dermatolozima ćemo prepustiti detaljnija objašnjenja ovog tipa kože, a mi ćemo s vama podijeliti par savjeta koje smo naučili tijekom godina. Naime, koža može postati dehidrirana usred brojnih čimbenika. Možda ne pojemo dovoljno vode, možda nismo u nutritivnom balansu, možda nam nedostaje sna, a možda je ne čistimo i njegujemo pravilno.

maslinovo ulje za kožu

Maslinovo ulje za kožu je jedna od tabu tema u svijetu ljepote i stručnjaci imaju različita mišljenja. Ono oko čega se ipak većina slaže jest da postoje određeni prednosti upotrebe ulja u njezi kože, ali da je važno koristiti ih oprezno i nikako ne pretjerivati s njihovom upotrebom.

Kako biste njegovali suhu kožu možete pripremiti masku za lice s maslinovim uljem. Maslinovo ulje, med i 1 žumanjak pomiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Nanesite na prethodno očišćeno i lagano vlažno lice i ostavite 15 minuta. Potom isperite toplom vodom i nastavite sa svojom uobičajenom večernjom rutinom.

Njega nakon sunčanja

Osim u zimskoj njezi, maslinovo ulje za kožu jedno je od omiljenih preparata ljeti. Možda se čini neuobičajeno sada spominjati njegu kože u vrijeme i nakon sunčanja, ali za dobre informacije nikada nije pogrešno vrijeme. Na plažama diljem Dalmacije, ali i Jadranske obale često ćete ugledati kako se koriste DIY preparati za sunčanje i preplanulost.

Većina ovakvih recepata temelji se upravo na maslinovom ulju, a nerijetko je maslinovo ulje omiljeno prirodno ulje za sunčanje i postizanje preplanulog tena. Ipak, u ovom slučaju želimo napomenuti kako nipošto ne biste trebali koristiti maslinovo ulje za kožu tijekom izlaganja suncu jer to može dovesti do neželjenih posljedica poput opekotina.

Ono što preporučujemo jest upotreba maslinovog ulja za ublažavanje opekotine od sunca. Točnije, svako izlaganje suncu dovodi do promjena u našoj koži, čak i onda kada ih mi ne uočavamo u vidu preplanulog tena ili opekotina ( crvenilo nakon sunčanja ).

prirodno ulje za sunčanje

Maslinovo ulje pomaže u zacjeljivanju sunčanih opekotina

Naša preporuka je da se nakon boravka na suncu namažete maslinovim uljem kako biste nahranili svoju kožu i obnovili njenu zaštitnu barijeru. Zbog visokog udjela esencijalnih masnih kiselina i vitamina E, maslinovo ulje odličan je izbor za njegu kože nakon sunčanja. Na ovaj način njegujete kožu nakon što je bila izložena štetnom sunčevom zračenju. Ako ste se sunčali na moru, pogubni učinak za kožu ima i sol, koja unatoč tome što je odlična za peeling i inhalaciju, kada odstoji na koži, ima isušujuće djelovanje.

maslinovo ulje za kožu

Naš recept za zdrav i preplanuli ten

Zima je i preplanuli ten sigurno nije prioritet sada, ali upravo je priprema kože jedna od važniji stavki u postizanju zdravog, a preplanulog tena. Za početak, nemojte se opterećivati s preplanulošću. Naša koža je naš najveći organ i ona pamti sve što mi radimo tijekom cijele godine.

Njegujte svoju kožu zimi i već sada započnite s pripremama kako u vrijeme sunčanijih mjeseci ne biste prouzrokovali mikrooštećenja. Redovita hidratacija kože ( iznutra i iz vana ) pomoći će vam da zadržite elastičan i zdrav izgled, ali i funkciju kože. Maslinovo ulje koristite kao dodatak kupkama ili kao sredstvo za njegu nakon tuširanja zimi, radije nego kao sredstvo za ubrzano tamnjenje ljeti.

Rezultati će vas oduševiti

Znanstvenici iz brojnih područja naglašavaju blagodati maslinovog ulja. Brojna istraživanja potvrđuju dobrobiti upotrebe maslinovog ulja u prehrani, a sve češće se koristi i u industriji ljepote. Brinite o svojoj koži cijelu godinu i rezultati će vas oduševiti.

Svaki organizam je individualan, pa tako i svačija koža drugačije reagira na određene sastojke i preprate. Najvažnije je da pronađete ono što odgovara baš vašoj koži, a mi se nadamo da smo vam barem malo pomogli u primjeni maslinovog ulja u njezi kože lica i tijela.

dalmat food, čuvanje maslinovog ulja

Čuvanje maslinovog ulja

Maslinovo ulje je izuzetno ljekovita ali i brzo kvarljiva namirnica. Kako bi ovo ulje što duže zadržalo svoja ljekovita svojstva jako je bitno držati se osnovnih pravila adekvatnog čuvanja i skladištenja.