Maslinovo ulje za mršavljenje

maslinovo ulje mršavljenje
dalmat food, sticker
Maslinovo ulje, zbog svog nutritivnog bogatstva može biti idealan saveznik u mršavljenju. Istovremeno čisti naš organizam od toksina, jača ga i tako nam zapravo pomaže na zdrav način izbalansirati kalorijski unos.

Maslinovo ulje za mršavljenje

Mnogi od nas barem su jednom pretraživali efikasne i zdrave načine gubitka kilograma. U potrazi za idealnim načinom, metodom i receptima često pronalazimo trikove i savjete koji u svom središtu imaju domaće namirnice i sastojke poput maslinovog ulja.

Važno je napomenuti kako bi zdrav gubitak kilograma trebao biti temeljen na mijenjaju prehrambenih navika i povećanju fizičke aktivnosti. Važno je da su obroci koje konzumiramo onda kada pokušavamo izgubiti na težini, nutritivno izbalansirani kako se ne bi doveli u opasnost. Također, uvijek se posavjetujte s liječnicima ili nutricionistima prije rigoroznih odluka. Zdravlje treba biti na prvom mjestu.

Što je zapravo mršavljenje?

Mršavljenje, točnije, smanjenje tjelesne težine proces je kroz kojeg naš organizam prolazi kada smo u kalorijskom deficitu. To zapravo znači da tada trošimo više kalorija no što ih unosimo. Kako bi pripazili na kalorijski unos, trebamo pratiti informacije dostupne u nutritivnim tablicama. One se nalaze na pakiranju svih prehrambenih proizvoda i vrijedan su izvor informacija ako želimo izgubiti određen dio tjelesne težine.

Spojevi iz nekih namirnica mogu pospješiti proces mršavljenja, ne zato što su čudotvorni, već zato što su nutritivno bogati i kompleksni. Primjerice, antioksidansi pomažu našem organizmu u procesu izlučivanja štetnih spojeva. Bilo bi dobro unositi antioksidanse čak i kada ne želimo izgubiti na težini jer oni pomažu da naš organizam bude zdrav. 

Zimi, čak i ako zanemarimo kako se trenutno nalazimo u pandemiji, je sezona prehlada i gripa. Namirnice i jela bogata antioksidansima pomažu nam i u prevenciji i olakšavanju simptoma.

Maslinovo ulje je hrvatski superfood

Maslinovo ulje bogato je esencijalnim masnim kiselinama, vitaminom E i polifenolima. Polifenoli su spoj koji djeluje protektivno i smanjuje upale u organizmu. Vitamin E djeluje kao antioksidans, posebice je djelotvoran u kombinaciji s vitaminom C i vitaminom A.

Upravo zbog svog sastava, maslinovo ulje može nam pomoći u mršavljenju. Maslinovo ulje nije čarobni štapić koji će mijenjati naš fizički izgled, ali zbog svog nutritivnog bogatstva može pomoći u tom procesu. Istovremeno čisti naš organizam od toksina, jača ga i tako nam zapravo pomaže na zdrav način izbalansirati kalorijski unos za koji smo prethodno napomenuli koliko je važan.


Ako želite smršaviti, poželjeno je da ne gubite između 0.5 i 1 kilograma tjedno. Nagli gubitak kilograma može imati i neželjene posljedice poput jo-jo efekta. Također, nagli gubitak kilograma može dovesti i do gubitka mišićne mase, a ne samo masnog tkiva.

maslinovo ulje za mršavljenje

Maslinovo ulje za mršavljenje

Kvalitetno maslinovo ulje odlična je zamjena za pripremu hrane. Kada želimo smršaviti često naše prehrambene navike postaju zdravije. Maslinovo ulje je bogato antioksidansima i zdravim mastima pa je zbog toga bolji izbor od nekih drugih biljnih ulja. Važno je paziti na to koje maslinovo ulje koristimo. Uvijek su bolji izbor organska, djevičanska ulja i njihova cijena opravdava kvalitetu.

Upotreba ovog ulja za pripremu hrane uvijek je dobar izbor, posebice zbog toga što u našoj zemlji, zahvaljujući povoljnim klimatskim uvjetima, masline odlično uspijevaju. Dalmacija je bogata još nekim namirnicama koje se često primjenjuju za pospješivanje procesa mršavljenja, poput limuna i smokvi. Generalno, tradicionalna dalmatinska prehrana smatra se najzdravijom na svijetu i brojni stručnjaci diljem svijeta je preporučuju.

Dalmat Food projekt je koji vam donosi okuse i mirise Dalmacije gdje god da se nalazite. U paketima ćete, osim visoko kvalitetnog maslinovog ulja, pronaći i ostale proizvode koji će aktivirati svih vaših 5 osjetila i podsjetiti vas na Dalmaciju i sve blagodati koje ona pruža.

Dijeta s maslinama

Dijeta s maslinama prehrana je koja spada u detoksikacijske dijete. Zbog nutritivnog bogatstva koje masline kriju, djeluju kao odličan čistač organizama. Ovakve dijete spadaju pod rigorozne i zapravo se njihovo provođenje ne preporučuju dulje od pet dana. Nisu dugoročno rješenje za mršavljenje, ali mogu vam pomoću u čišćenju organizma od toksina i tako olakšati gubitak kilograma.

Detalje o ovoj prehrani potražite na linku, a prije provođenja bilo kakvih restriktivnih režima prehrane, obavezno konzultirajte liječnika ili nutricionista.

dijeta s maslinama za mršavljenje

Limun i maslinovo ulje za mršavljenje

Vitamin E koji se nalazi u maslinovom ulju poboljšano djeluje u kombinaciji s vitaminom C. Iz tog razloga, upravo kombinacija limuna i maslinovog ulja za mršavljenje djeluje. Osim toga, ova nutritivna bomba dobar je izbor za jačanje imuniteta. Kombinacija limuna, meda i maslinovog ulja za mršavljenje poznato zvuči jer ste barem jednom od svojih baka čuli kako ga koriste i za jačanje i zdravlje organizma. Princip je isti, nutritivno bogatstvo, vitamini, minerali i antioksidansi u oba slučaju su odličan izbor.

Upute za pripremu

Pola jušne žlice ( oko 5ml ) limunovog soka sjedinite s jednakom količinom maslinovog ulja. Konzumirajte na prazan želudac, pola sata prije jela. Važno je napomenuti kako ovaj napitak nije zamjena za obrok, već pomaže nutritivno obogatiti vašu prehranu.

Smokve u maslinovom ulju za mršavljenje

Poznati narodni lijek u Dalmaciji je kombinacija suhih smokvi i maslinovog ulja. Ova nutritivna kombinacija može pomoći kod: problema sa želudcem, crijevnim problemima, povišenog kolesterola, anemije i nekih dišnih problema. Ako patite od bilo kojih zdravstvenih problema, uvijek se prvo obratite liječniku.

Za ovaj recept presudna je kvaliteta maslinovog ulja i suhih smokvi. Naravno, kao i u svim prethodnim receptima, i ovaj vam pomaže u procesu mršavljenja zbog kombiniranih nutritivnih učinaka.

smoke u maslinovom ulju za mršavljenje

Zadržite zdrav odnos prema hrani

Mršavljenje, posebno nakon obilnijih blagdanskih obroka može biti stresno. Važno je da pazite na svoje zdravlje i da zadržite zdrav odnos prema hrani.

dalmat food, čuvanje maslinovog ulja

Čuvanje maslinovog ulja

Maslinovo ulje je izuzetno ljekovita ali i brzo kvarljiva namirnica. Kako bi ovo ulje što duže zadržalo svoja ljekovita svojstva jako je bitno držati se osnovnih pravila adekvatnog čuvanja i skladištenja.