Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje?

ekstra djevičansko maslinovo ulje
dalmat food, sticker
Mnogi su faktori na koje trebamo obratiti pozornost kod kupovine maslinovog ulja da bismo u konačnici uživali u kvalitetnoj kapljici ovog blaga ploda masline.

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje?

Kada kupujete maslinovo ulje u internetskoj trgovini ili supermarketu, mnoštvo proizvoda, brendova, etiketa i mješavina maslinova ulja sa suncokretovim vas može zbuniti i otežati vam odabir. Kako prepoznati visoku kvalitetu te koje je najbolje maslinovo ulje? Otkrivamo vam u nastavku.

Podaci na etiketi

Najbolja maslinova ulja nose oznaku ekstra djevičanskog i djevičanskog maslinovog ulja, a za njihovu proizvodnju se plodovi stabla masline podvrgavaju isključivo mehaničkim postupcima u uvjetima koji ne dovode do promjene sastav ulja te bez dodatnih kemijskih i biokemijskih sredstava

U nekim slučajevima možemo na deklaraciji pronaći navod “prvo hladno prešanje” što nam govori da je ulje dobiveno pri temperaturi nižoj od 27°C prvim mehaničkim prešanjem maslinovog tijesta hidrauličnom prešom, dok navod “hladni postupak” otkriva da je maslinovo ulje dobiveno također pri temperaturi nižoj od 27°C ali procjeđivanjem ili centrifugiranjem.

Izborni podaci na etiketi

Izborni podaci koji se nalaze na etiketi mogu još označavati neke od karakteristika okusa i mirisa, kiselost i datum berbe. Preporučujemo vam da obratite pozornost i na ove podatke kako biste odabrali što kvalitetnije ulje i dobili pravu vrijednost za svoj novac.

Okus i miris

Jedan od najboljih načina utvrđivanja kvalitete maslinovog ulja je degustacija prije kupnje. Najkvalitetnija maslinova ulja imaju specifična poželjna  svojstva okusa i mirisa, a to su pikantnost, umjerena gorčina, okus i miris koji podsjeća na plod masline te blaga slatkoća i idealno je za svježu konzumaciju.

okus maslinovog ulja

Kiselost

Slobodna kiselost važan je parametar koji definira kvalitetu maslinovo ulje i označava se kao postotak grami slobodnih masnih kiselina u 100 grama ulja. Kako je definirano Uredbom Europske komisije najkvalitetnije maslinovo ulje, odnosno ekstra djevičansko, mora sadržavati slobodnu kiselost nižu od 0,8%. Djevičansko maslinovo ulje karakterizira kiselost između 0,8% i 2%, dok lampante maslinovo ulje (ulje niske kvalitete koje nije jestivo) ima slobodnu kiselost veću od 2%. 

Visoke vrijednosti slobodne kiselosti u maslinovom ulju mogu biti posljedica različitih čimbenika kao što su: proizvodnja ulja od nezdravih maslina, utjecaj raznih mikroorganizama, plijesan, paraziti, masline u modricama, odgođena berba i skladištenje prije obrade.

Datum berbe

Uvijek obratite pažnju na datume istaknute na etiketi, odnosno datum do kojeg je najbolje potrošiti ulje i datum berbe ukoliko je naveden.

Najvažnije je da se masline nakon branja u što kraćem roku, prevezu u uljaru da bi se što prije preradile i da ne bi došlo do razvoja štetnih mikroorganizama. Ubrzo nakon prešanja, maslinovo ulje treba puniti u odgovarajuće boce i skladištiti u optimalnim uvjetima.

berba maslinovog ulja

Za razliku od vina koje starenjem dobiva na kvaliteti, maslinovo ulje starenjem oksidira i treba se potrošiti u roku od maksimalno dvije godine

Djevičansko ili ekstra djevičansko maslinovo ulje?

Ekstra djevičansko maslinovo ulje treba zadovoljiti stroge kriterije te ne smije sadržavati više od 0.8 grama slobodnih masnih kiselina, odnosno oleinske kiseline na 100 grama ulja. Veća količina slobodnih masnih kiselina od navedenih može potaknuti promjene koje se očituju pogoršanim karakteristikama ulja. 

S druge strane, djevičansko maslinovo ulje je dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehanički postupcima i sadrži 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda, a na pakiranju ćete pronaći natpis “ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim putem”.

Djevičansko i ekstra djevičansko ulje se također razlikuju i po mirisu, boji i okusu. Naime, najbolja ekstra djevičanska ulja nemaju jak okus i miris jer je to pokazatelj takozvane užeglosti ulja.

etikete maslinovog ulja

Kvalitetno ekstra djevičansko ulje mora imati nedvojben miris i okus na plod masline, a može podsjećati na artičoke, zelenu jabuku ili travu. Osim nabrojenih, karakteristika kvalitete ulja se odražava također u njegovoj specifičnoj pikantnosti i blagoj gorčini koja se osjeća u grlu nakon konzumiranja. 

EU pečat kvalitete

Europska unija također daje službene pečate za certifikaciju maslinovog ulja, te time jamči njihovu kvalitetu. Ovi certifikati osiguravaju i jamče da proizvedeno maslinovo ulje dolazi iz određenog područja koje je specijalizirano za proizvodnju ulja te da gotovi proizvod udovoljava EU standardima.

Dva su EU pečata kvalitete: ZZO Zaštićena zemljopisna oznaka i ZOI Zaštićena oznaka izvornosti.

Test kvalitete

Da biste bili sigurni u kvalitetu maslinovog ulja predlažemo vam da napravite mali test kvalitete. Stavite ulje u hladnjak na više od 10 sati. Ako ulje postane gusto i očvrsne, onda je riječ o pravom i kvalitetnom ulju, a ako se to ne dogodi, u ulju vjerojatno ima dodataka. Ipak, napominjemo da maslinovo ulje ne biste smjeli čuvati u frižideru nego u prozračnim prostorijama bez vlage i direktnog sunčevog svijetla.

Nadamo se da smo vam uspjeli ukazati na što trebate obratiti pozornost kako biste kupili kvalitetno ulje i uživali u svim vrijednostima koje vam pruža ova kapljica tekućeg zlata.

dalmat food, čuvanje maslinovog ulja

Čuvanje maslinovog ulja

Maslinovo ulje je izuzetno ljekovita ali i brzo kvarljiva namirnica. Kako bi ovo ulje što duže zadržalo svoja ljekovita svojstva jako je bitno držati se osnovnih pravila adekvatnog čuvanja i skladištenja.