Što znači ekstra djevičansko maslinovo ulje?

dalmat food, maslinovo ulje
dalmat food, sticker
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je bez sumnje jedna od najpoznatijih i najzdravijih masnoća, a posebno je po tome što se dobiva isključivo mehaničkim postupkom.

Što znači ekstra djevičansko maslinovo ulje?

Jedna od najpoznatijih i najzdravijih masnoća je ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ovaj naziv znači da čovjek nije djelovao na njega ni otapalom ni temperaturom, već ga je izvukao iz ploda masline isključivo mehaničkim postupkom.

Ovo ulje ima najbolje i najviše zastupljene bioaktivne komponente djevičanskog maslinovog ulja što mu osigurava izuzetno visoku nutritivnu vrijednost i iznimnu kvalitetu te se smatra nezamjenjivom namirnicom s jako dugim popisom ljekovitih svojstava. 

Kategorije jestivih maslinovih ulja

Da bi se proizvedeno maslinovo ulje moglo staviti na tržište kao ulje određene kategorije, njegova svojstva trebaju biti u skladu s ograničenjima i pravilima navedenim za tu klasu.

Kategorije maslinovih ulja se razlikuju prema parametrima kvalitete koji se odnose na fizikalno-kemijska svojstva, kao što su razina kiselosti, peroksidni broj i sadržaj masnih kiselina te prema senzornim svojstvima, kao što su voćnost i odsutnost okusnih nedostataka.

kategorije maslinovih ulja

Djevičanska maslinova ulja

Djevičanska maslinova ulja dijelimo na ekstra djevičansko maslinovo ulje, djevičansko maslinovo ulje te djevičansko maslinovo ulje lampante.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je kategorija najviše kvalitete, te ulje ove kategorije nema okusnih nedostataka, a njegova aroma je voćna. Glavni pokazatelj kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja je njegov pikantan i pomalo gorak okus koji lagano pecka tijekom konzumacije, a miris ovog ulja podsjeća na voće i svježe pokošenu travu. Kiselost ekstra djevičanskog maslinovog ulja ne smije biti veća od 0,8%.

Djevičansko maslinovo ulje isto također ne smije imati okusne nedostatke, a kiselost mu ne smije biti veća od 2%. Dobiva se istim postupkom kao i ekstra djevičansko maslinovo ulje, ali se od njega značajno razlikuje po aromi.

Djevičansko maslinovo ulje lampante je ulje niže kvalitete, kiselost mu ima vrijednost veću od 2%, nema voćni okus i ima okusne nedostatke. Ovo ulje nije namijenjeno za prodaju već se rafinira ili upotrebljava u industrijske svrhe.

Ostale kategorije

Rafinirano maslinovo ulje ima stupanj kiselosti do 0,3% i dobiva se rafiniranjem djevičanskog maslinovog ulja niže kvalitete, te nije namijenjeno za maloprodaju.

Osim rafiniranih maslinovih ulja možemo pronaći i mješavinu rafiniranih maslinovih ulja s ekstra djevičanskim i djevičanskim maslinovim uljima. Ovakva ulja imaju stupanj kiselosti do 1%.

Posljednja kategorija je sirovo ulje komine maslina koje se dobiva iz paste koja ostaje nakon ekstrakcije ulja iz masline. Ovakvo ulje komine maslina može se rafinirati i miješati s djevičanskim maslinovim ulje i rezultat tog miješanja naziva se rafinirano ulje komine maslina, a stupanj kiselosti mu je do 1%.

Djevičansko i ekstra djevičansko maslinovo ulje

Za proizvodnju ekstra djevičanskog i djevičanskog maslinovog ulja koriste se plodovi masline koji se podvrgavaju isključivo mehaničkim postupcima u uvjetima koji ne dovode do promjene sastojaka ulja, a jedina razlika između ove dvije vrste ulja je sadržaj slobodnih oleinskih masnih kiselina.

Naime, ekstra djevičansko maslinovo ulje treba zadovoljiti stroge kriterije te ne smije sadržavati više od 0.8 grama slobodnih masnih kiselina, odnosno oleinske kiseline na 100 grama ulja. Veća količina slobodnih masnih kiselina od navedenih može potaknuti promjene koje se očituju pogoršanim karakteristikama ulja. 

S druge strane, djevičansko maslinovo ulje sadrži 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda, a na pakiranju ćete također pronaći natpis “ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim putem”.

Djevičansko i ekstra djevičansko ulje se također razlikuju i po mirisu, boji i okusu. Naime, ekstra djevičansko maslinovo ulje ima specifičan pikantan i pomalo gorak okus, a njegov miris podsjeća na svježe pokošenu travu, što kod djevičanskog ulja nije slučaj.

Kako se radi ekstra djevičansko maslinovo ulje?

Za proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja i koriste se plodovi stabla masline koji se podvrgavaju isključivo mehaničkim postupcima u uvjetima koji ne dovode do promjene sastojka ulja te bez dodataka pomoćnih sredstava kemijskog ili biokemijskog djelovanja.

proizvodnja maslinovog ulja

U ovakvo ulje ne smije ništa dodavati, pa tako primjerice maslinovo ulje s dodatkom aromatičnog bilja se više ne može nazivati ekstra djevičanskim maslinovim uljem. 

Plodovi masline za ekstra djevičansko maslinovo ulje se beru isključivo u određenom trenutku zrenja koje ovisi o vrsti masline i upravo je to glavni čimbenik u proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja visoke kvalitete.

berba maslina

Po čemu je ekstra djevičansko maslinovo ulje posebno? 

Kada pričamo o maslinovom ulju, svi već znamo da ekstra djevičansko maslinovo ulje ima visoku nutritivnu vrijednost i blagotvornost za zdravlje. Laički rečeno, ekstra djevičansko ulje je jedno od rijetkih ulja u ljudskoj prehrani koje se dobiva jednostavnim cijeđenjem – poput voćnog soka, a upravo takvom proizvodnjom se sačuvaju svi vrijedni sastojci u prirodnom obliku.


Specifičnom tehnikom dobivanja ekstra djevičanskog maslinovog ulja čuva se sva punoća njegovog okusa, te se sve blagodati masline u njenom izvornom i nepromijenjenom obliku. 

Ekstra djevičansko ulje i zdravlje

Ljekovita svojstva i dobrobit djevičanskog maslinovog ulja za zdravlje je poznato još od davnina, a do danas je njegova popularnost poprimila tolike razmjere da je ono postalo neizostavan dio zdrave kuhinje i kozmetičke industrije.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je jedno od rijetkih ulja koje sadrži skoro 75% svoje masnoće u obliku oleinske kiseline koja je zadužena za balans LDL i HDL kolesterola. Naime, upravo disbalans kolesterola je odgovoran za pojavu ateroskleroze, srčanožilnih bolesti i moždanog udara. Također, mnoge studije su pokazale da maslinovo ulje i njegova oleinska kiselina mogu biti važni čimbenici za snižavanje krvnog tlaka.

No, znate li da samo jedna ili dvije žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja dnevno značajno pridonose suzbijanju upalnih procesa?  Za to su najviše zaslužni polifenoli, odnosno spojevi koji imaju veliki raspon protuupalnih mehanizama.

Isto tako, znanstveno je dokazano da konzumacija ekstra djevičanskog maslinovog ulja pridonosi proizvodnji enzima čime doprinosi pravilnom radu probavnog sustava. Osim općenitog djelovanja na probavni sustav, maslinovo ulje pozitivno djeluje i na probleme sa žgaravicom, čirevima i opstipacijom. Osim toga, utvrđeno je da polifenoli imaju sposobnost suzbijanja i usporavanja rasta nepoželjnih bakterija te bakterije odgovorne za infekciju probavnog trakta. Najbolji recept za otklanjanje probavnih problema je žlica maslinovog ulja razrijeđena s malo limunova soka

maslinovo ulje za zdravlje

Osim blagotvornog djelovanja na unutarnje zdravlje, maslinovo ulje ima pozitivno djelovanje i u službi ljepote. Bogatstvo antioksidansa u ovom dragocjenom ulju pomaže nam kod zaštite kože od štetnog utjecaja slobodnih radikala koji dovode do starenja kože. Također, maslinovo ulje je prirodni ovlaživač te čini kožu hidratiziranom, elastičnom, glatkom, sjajnom i podatnom

Zaključak

Možemo sa sigurnošću zaključiti da je ekstra djevičansko maslinovo ulje uistinu najzdravija vrsta maslinovog ulja upravo zbog njegove specifične proizvodnje i filtriranja masnih kiselina.

Kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje je postalo nezamjenjiva namirnica sa širokom paletom ljekovitih svojstava, a uz to ovo ulje je jedno od rijetkih koje se preporučuje konzumirati sirovo bez ikakvog termičkog postupka i trebali biste ga koristiti u prehrani kad god je to moguće.

Preporučujemo vam da kod kupovine ekstra djevičanskoj maslinovog ulja birate lokalne proizvođače, a upravo takvo ulje možete pronaći u Dalmat Food paketima.

dalmat food, čuvanje maslinovog ulja

Čuvanje maslinovog ulja

Maslinovo ulje je izuzetno ljekovita ali i brzo kvarljiva namirnica. Kako bi ovo ulje što duže zadržalo svoja ljekovita svojstva jako je bitno držati se osnovnih pravila adekvatnog čuvanja i skladištenja.