Kako prepoznati ekstra djevičansko maslinovo ulje?

ekstra djevičansko maslinovo ulje
dalmat food, sticker
Ekstra djevičanskom maslinovom ulju zaista nema konkurenta s obzirom na sva njegova nutritivna svojstva i  blagodati za naš organizam.

Kako prepoznati ekstra djevičansko maslinovo ulje?

Jedna od najpoznatijih i najzdravijih masnoća je ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ovo ulje ima najbolje i najviše zastupljene bioaktivne komponente djevičanskog maslinovog ulja što mu osigurava visoku nutritivnu vrijednost i iznimnu kvalitetu te se smatra nezamjenjivom namirnicom s jako dugim popisom ljekovitih svojstava.

No jeste li znali da je ovo ulje jedno od rijetkih masnoća koja se može konzumirati u sirovom stanju bez ikakvog termičkog postupka? Upravo takva konzumacija ove blagotvorne namirnice je najzdravija i preporučuje kao potpora našem organizmu.

Ova dragocjena namirnica je bogata klorofilom, karotenoidima, fenolima, polifenolima, masnim kiselinama, zasićenim masnim kiselinama, ali i dragocjenim višestruko nezasićenim kiselinama što joj daje veliko nutritivno bogatstvo. Osim mnogo brojnih blagotvornih i hranjivih tvari, ovakvo maslinovo ulje je bogat izvor vitamina E, što mu daje visoka antioksidativna svojstva.

Način proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Za proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja i djevičanskog maslinovog ulja koriste se plodovi stabla masline koji se podvrgavaju isključivo mehaničkim postupcima u uvjetima koji ne dovode do promjene sastojka ulja te bez dodataka pomoćnih sredstava kemijskog ili biokemijskog djelovanja.

U ovakvo ulje ne smije ništa dodavati, pa tako primjerice maslinovo ulje s dodatkom aromatičnog bilja se više ne može nazivati ekstra djevičanskim maslinovim uljem.  

proizvodnja maslinovog ulja

Plodovi masline za ekstra djevičansko maslinovo ulje se beru isključivo u određenom trenutku zrenja koje ovisi o vrsti masline i upravo je to glavni čimbenik u proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja visoke kvalitete. 

Važnost kemijske analize

Kemijska analiza ekstra djevičanskog maslinovog ulja se provodi na temelju objektivne analize kemijskog sastava ulja a u toj analizi se najčešće ocjenjuju dva parametra a to su slobodne masne kiseline i peroksidni broj.

Na kemijski sastav ovog cijenjenog ulja utječe široki spektar faktora, a od kojih možemo izdvojiti okolinu, klimatsko područje, nadmorsku visinu, sortu masline, stupanj zrelosti ploda, obradu i skladištenje ubranih plodova.

Peroksidni broj označava količinu hidroperoksida i peroksida nazočnih u ulju. Da bi ekstra djevičansko maslinovo ulje bilo jestivo i kvalitetno, taj broj ne smije biti veći od 10 mmol O2/kg.

Udio slobodnih masnih kiselina

Najzastupljenije masne kiseline u ovom ulju u obliku triglicerida su oleinska, palmitinska, stearinska, linolna i linolenska.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje treba zadovoljiti stroge kriterije te ne smije sadržavati više od 0.8 grama slobodnih masnih kiselina, odnosno oleinske kiseline na 100 grama ulja. Veća količina slobodnih masnih kiselina od navedenih može potaknuti promjene koje se očituju pogoršanim karakteristikama ulja.

Važnost senzorske analize

Uz pomoć današnjeg značajnog tehnološkog napretka možemo dobiti vrlo složene analitičke rezultate koji su jako precizni ali ne postoji nijedan instrument koji može prepoznati i analizirati komponente kao što može senzorska analiza

Ovom analizom se provjeravaju okus, miris, boja te ostala svojstva koja su poželjna kod ekstra djevičanskog ulja, a u ta svojstva se ubraja i pikantnost, gorčina, okus koji podsjeća na plod masline, slatkoća i miris svježe pokošene trave.

Postupak senzorske analize počinje tako što se u čašicu za kušanje ulije mala količina ulja, te se zagrijava do temperature od 28 °C. Potom se čašica s zagrijanim uljem približi nosu, duboko udahne te ponovi postupak kako bi bili sigurni u zapažene mirise.

senzorska analiza maslinovog ulja

Okus ulja provjeravamo tako da mali gutljaj ulja držimo u ustima jednu minutu, te nakon toga raspršimo po usnoj šupljini bez da se ulje odmah progutamo. Na taj način možemo na najbolje  osjetiti i zapaziti sve značajke pojedinih okusa ulja.

Važno je napomenuti kako je za senzorsku analizu potrebno angažirati skup pažljivo odabranih, obučenih i izvježbanih kušača da bi analiza bila objektivna i precizna.

Oznaka na naljepnici

Prema EU uredbi, naljepnice na ambalaži maslinovog ulja trebaju sadržavati podatke kao što su neto težina, datum isteka, zemlja podrijetla, hranjive vrijednosti i uvjeti skladištenja

U nekim slučajevima možemo na deklaraciji pronaći navod “prvo hladno prešanje” što nam govori da je ulje dobiveno pri temperaturi nižoj od 27°C prvim mehaničkim prešanjem maslinovog tijesta hidrauličnom prešom što mu pojačava kvalitetu.

U svakom slučaju, na boci ekstra djevičanskog maslinovog ulja treba biti naznačeno da je ulje dobiveno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima jer upravo to izdvaja ekstra djevičanska ulja od drugih.

Proizvođač maslinova ulja, odnosno subjekt u proizvodnji hrane, sam odgovara za istinitost navoda na etiketi i zato je preporučljivo da sve navode o kvaliteti potkrijepiti potvrdom o analizi maslinova ulja izdanoj od strane ovlaštenog laboratorija.

ekstra djevičansko maslinovo ulje

Europska unija također daje službene pečate za certifikaciju maslinovog ulja, te time jamči njihovu kvalitetu. Ovi certifikati osiguravaju i jamče da proizvedeno maslinovo ulje dolazi iz određenog područja koje je specijalizirano za proizvodnju ulja te da gotovi proizvod udovoljava EU standardima.

Postoje dva pečata kvalitete a to su: ZZO Zaštićena zemljopisna oznaka i ZOI Zaštićena oznaka izvornosti.

Zaključak

Ekstra djevičanskom maslinovom ulju zaista nema konkurenta s obzirom na sva njegova nutritivna svojstvablagodati za naš organizam. Ali, ponekad kada kupujemo maslinovo ulje mnoštvo proizvoda i etiketa nas može zbuniti i postoji mogućnost da lako odaberemo pogrešan i ne toliko kvalitetan proizvod.

Nadamo se da smo vam kroz ovaj blog uspjeli ukazati na glavne karakteristike ekstra djevičanskog ulja i na što trebate obratiti pozornost kako biste u konačnici uživali u svim prednostima ove kapljice zlata.

dalmat food, čuvanje maslinovog ulja

Čuvanje maslinovog ulja

Maslinovo ulje je izuzetno ljekovita ali i brzo kvarljiva namirnica. Kako bi ovo ulje što duže zadržalo svoja ljekovita svojstva jako je bitno držati se osnovnih pravila adekvatnog čuvanja i skladištenja.