Maslinovo vs suncokretovo ulje

maslinovo ulje
dalmat food, sticker
U današnje vrijeme svi težimo zdravom načinu života i pokušavamo izbaciti nezdrave navike iz svoje svakodnevice. Česta tema rasprave je usporedba maslinovog i suncokretovog ulja. U ovom postu vam glavne karakteristike tih vrsta ulja.

Maslinovo vs suncokretovo ulje

U današnje vrijeme mnogi od nas teže zdravijem životu, a za to je potrebno promijeniti mnoge navike u prehrani. Većina nutricionista i zagovornika zdrave prehrane predlažu zamjenu suncokretovog ulja s maslinovim uljem. Da li je to zaista potrebno? U nastavku vam otkrivamo prednosti i nedostatke suncokretovog i maslinovog ulja i kada ih koristiti.

Suncokretovo ulje i ljekovita svojstva

Sigurno i vi, kao skoro svako domaćinstvo, imate u svojoj ostavi ili kuhinji suncokretovo ulje. Ovo ulje je pristupačno, nutritivno bogato te ima visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama. Suncokretovo ulje se proizvodi od sjemenki suncokreta, neutralnog je mirisa i okusa, a najviše se koristi za prženje, kao dodatak umacima i biskvitima kolača i torti.

Postoji dobro i loše suncokretovo ulje. Ulje koje pronalazimo na policama trgovina uglavnom je rafinirano i bitno se razlikuje u sastavu od hladno prešanog ulja suncokreta. Hladno prešano suncokretovo ulje može detoksicirati organizam i ojačati vaš imunitet.

Unatoč mnogim predrasudama o suncokretovom ulju ne biste ga trebali izbjegavati jer sadrži korisne tvari od kojih se posebno ističe vitamin E.

suncokretovo ulje

Maslinovo ulje

Kvalitetno maslinovo ulje se smatra nezamjenjivom namirnicom s izuzetno dugim popisom ljekovitih svojstava, posebno ako je ekstra djevičansko. Također, maslinovo ulje je jedno od rijetkih ulja koje se može konzumirati u sirovom stanju bez ikakvog termičkog postupka.

Ova dragocjena namirnica je bogata klorofilom, karotenoidima, fenolima, polifenolima, masnim kiselinama, zasićenim masnim kiselinama, ali i dragocjenim višestruko nezasićenim kiselinama što joj daje veliko nutritivno bogatstvo. Osim mnogo brojnih blagotvornih i hranjivih tvari, maslinovo ulje je izvor vitamina E, što mu daje visoka antioksidativna svojstva.

Također, redovita konzumacija maslinovog ulja može blagotvorno djelovati na srce i krvne žile štiteći dobar HDL kolesterol, a smanjujući loši LDL kolesterol

masline

Maslinovo vs suncokretovo ulje – koje je bolje?

Što se tiče probavljivosti maslinovog i suncokretovog ulja, maslinovo sadrži 70% oleinske kiseline koja blagotvorno djeluje na tijelo i sudjeluje u metabolizmu. Uz to, maslinovo ulje ima odličan omjer omega – 6 i omega – 3 masti. Učinak maslinovog ulja na imunološki sustav prvenstveno se povezuje s djelovanjem masnih kiselina (omega – 3 i omega – 6), a posebno mononezasićenom, oleinskom kiselinom. 

Suncokretovo ulje također sadrži oleinsku kiselinu, ali u manjem iznosu (do 50%). Iako manje od maslinovog ulja, suncokretovo ulje također ima visok stupanj probavljivosti.

Kada govorimo o vitaminima koje sadrže ova dva ulja, maslinovo ulje sadrži osam puta više vitamina K od suncokretovog i zbog toga ga se smatra čuvarom srca i krvnih žila. Osim vitamina K, maslinovo ulje obiluje vitaminima A, E i DVitamin D pomaže u prevenciji i liječenju mnogih oboljenja kao što su dijabetes, asthma, psorijaza, autoimune bolesti te mišićna i bubrežna žlijezda. Vitamin K prisutan u ovom ulju ima pozitivan utjecaj na zgrušavanje krvi, a od velike je koristi i u prevenciji srčanih oboljenja te izgradnji tkiva i kostiju. 

Za razliku od maslinovog ulja, suncokretovo ulje sadrži deset puta više vitamina E od maslinovog ulja. Vitamin E štiti naše stanice od oštećenja slobodnim radikalima i tako sprječava starenje našeg tijela. Vitamin E također pozitivno djeluje na funkciju reproduktivnih organa. 

Za prženje ili kao začin u jelima?

Kod odabira ulja koja konzumiramo važno je razlikovati koja su bolja za konzumaciju u hladnim jelima, a koja nam neće štetiti ako na njima pržimo hranu.

Pitate se da li je zdravije pržiti na maslinovom ili suncokretovom ulju? Kod te odluke treba uzeti u obzir točku dimljenja za svako ulje. To je temperatura pri kojoj dolazi do dimljenja i razlaganja kemijskih spojeva. Ako ulje zagrijavate iznad točke dimljenja, dolazi do uništavanja okusa te se stvaraju radikali štetni za ljudski organizam.  

Suncokretovo ulje ima visoku točku dimljenja i to mu omogućuje stabilnost pri višim temperaturama, što ga čini pogodnim za prženje. Iako, moramo napomenuti kako nikada ne biste smjeli koristiti isto ulje za prženje više puta.

Točka dimljenja maslinovog ulja je srednje visoka, a dodatnu otpornost na visoke temperature mu pruža pružaju prirodni antioksidansi i vitamin E. Međutim, tijekom izlaganja maslinovog ulja visokim temperaturama, pozitivni kemijski spojevi se brzo uništavaju. Možete zaključiti kako će maslinovo ulje termičkom obradom izgubiti vrijedne spojeve, ali neće lako nastati spojevi koji djeluju štetno na naše zdravlje. 

Kod konzumacije ulja u kao začina u jelima, stvari su jednostavne. U tom slučaju se preporučuje korištenje isključivo maslinovog ulja i to ekstra djevičanskog. Maslinovo ulje, osim što će nutritivno obogatiti vaše jelo, dat će mu posebnu notu i okus

maslinovo ulje za prženje

Kozmetika

Suncokretovo ulje nije komedogeno, jako brzo se upija i neće začepiti pore. Ovo ulje nije nadražujuće za većinu ljudi, a možete ga koristiti na svim tipovima kože, uključujući normalnu, suhu, masnu i sklonu aknama. Vitamin E, kojim suncokretovo ulje obiluje je antioksidans koji može pomoći u zaštiti kože od slobodnih radikala i štetnih utjecaja sunca, kao što su prerano starenje i bore. Upotreba proizvoda za njegu kože formuliranog od suncokretovog ulja je dobar način da se postignu blagodati vitamina E za kožu

Maslinovo ulje se također koristi u službi ljepote i to na mnogo načina. Ovo dragocjeno ulje vam može poslužiti kao izvrsna njega nakon sunčanja. Iako, samo maslinovo ulje ne štiti od UV zraka i nije ga preporučljivo mazati na plaži, sloj maslinova ulja nakon sunčanja može pomoći zacjeljivanju oštećene kože nakon izlaganja suncu. Isto tako, maslinovo ulje je vjeran pomoćnik u borbi protiv suhe i dehidrirane kože.

maslinovo I suncokretovo ulje u kozmetici

Osim za kožu, maslinovo ulje možete koristiti i za njegu kose. Vrlo ga jednostavno možete koristiti, dvije – tri žlice zagrijanog maslinovog ulja umasirajte u kosu i držite 10 minuta. Nakon toga šamponirajte i isperite kosu. 

Iako i suncokretovo i maslinovo ulje imaju mnoge prednosti, možemo zaključiti kako biste ipak trebali koristiti maslinovo ulje u puno većem omjeru. Maslinovo ulje koje koristite treba biti iz provjerene proizvodnje i po mogućnosti ekstra djevičansko, bilo da ga koristite u kuhinji ili u službi ljepote.

Dalmat Food, kao glavni sastojak svojih paketa ima upravo ekstra djevičansko maslinovo ulje lokalnog proizvođača. Zavirite u webshop Dalmat Food-a, i otkrijte pravu esenciju Dalmacije.

dalmat food, čuvanje maslinovog ulja

Čuvanje maslinovog ulja

Maslinovo ulje je izuzetno ljekovita ali i brzo kvarljiva namirnica. Kako bi ovo ulje što duže zadržalo svoja ljekovita svojstva jako je bitno držati se osnovnih pravila adekvatnog čuvanja i skladištenja.